Pierogi w Polsce są powszechnie znanym daniem. Sporo z Was pewnie myśli, że to oryginalna polska potrawa i nie zjemy jej nigdzie indziej na świecie. W tym przypadku mylicie się ponieważ danie to znajdziemy w wielu innych państwach, jednak wszędzie będzie w trochę innej formie. Czym różnią się polskie pierogi od gruzińskich chinkali lub hiszpańskiej empanady?
Materiał został napisany dzięki uprzejmości firmy Bacha – formierki do pierogów dla restauracji.
Pierogi w Polsce
W Polsce spotkamy pierogi z nadzieniem na słodko i na słono. Często spotykane są pierogi z kapustą i grzybami, ruskie ale też na słodko z truskawkami czy jagodami. Takie słone najczęściej jemy ze smażoną cebulką lub skwarkami, takie na słodko ze słodką śmietaną, jogurtem czy też zwyczajnie z cukrem. Pierogi w Polsce zazwyczaj gotujemy we wrzątku, jednak spotykamy się również z takimi, które są smażone oraz pieczone. Robienie pierogów w domach jest zazwyczaj dosyć czasochłonną robotą dlatego wszędzie tam, gdzie trzeba ich wyprodukować bardzo dużo, przydadzą się gastronomiczne maszyny do pierogów.
Gdzie jeszcze na świecie spotkamy pierogi?
W Indiach zjeść możemy trójkątne pierogi, o nazwie samos. Są one smażone na patelni i zjemy je w Azji i niektórych miejscach w Afryce, a podaje się je z sosem miętowym.
Tak naprawdę to Chiny są krajem, z którego przywędrowały do nas pierogi. Tam danie to nazywa się wonton i zazwyczaj podawane jest jako dodatek do zup. Najczęściej farsz robi się z mielonej wieprzowiny, krewetek lub ostryg, oleju sezamowego a także sosu sojowego.
We Włoszech zobaczymy parę niejednakowych pierogów. Zaczynając od pierożków ravioli, których farsz jest z warzywami, serem oraz mięsem, przez tortellini, które w standardowej formie będą z cielęciną lub wieprzowiną, aż po agnolotti, które znajdziemy w rejonach Piemontu i będą wypełnione nadzieniem z pieczonej wołowiny i warzyw, albo sera.
Ostatnio bardzo popularna zrobiła się kuchnia gruzińska, a razem z nią pierożki chinkali. Są to duże kołduny, które w środku mają zupę. Początkowo należy wypić ją z wnętrza, a w następnej kolejności zjeść resztę pieroga.
Pierogi zjemy też w Hiszpanii i noszą one nazwę empanada. Są one smażone, a farsz jest najczęściej mięsny albo warzywny. Ciasto tych pierogów różni się zależnie od regionu.
Blisko wschodniej granicy Polski spotkamy również białoruską oraz litewską wersję tej potrawy czyli kołduny.
Przygotowywanie pierogów
Standardowymi składnikami na ciasto do pierogów będzie mąka z ciepłą wodą. Niektórzy dają do ciasta również jajko, inni mówią, że powoduje to, że ciasto robi się twarde, i omijają ten produkt. Ciasto na pierogi powinno być perfekcyjnie wyrobione, sprawi to, że stanie się elastyczne i nie będzie się rozpadało ani podczas lepienia, ani w czasie gotowania.
Zrobione ciasto trzeba rozwałkować, następnie wykrawać z niego owale, do których trzeba nałożyć nadzienie kolejno złożyć na pół i zlepić. Istotne jest żeby dokładnie zlepić ciasto, aby przez przypadek pieróg nie rozkleił się podczas gotowania. Zarówno wałkowanie jak i klejenie możemy wykonywać ręcznie, ale można także zastosować do tego formierkę do pierogów. Niewielkie formierki bez problemu można wykorzystać w domu, te większe gastronomiczne maszyny do pierogów raczej widuje się w restauracjach albo innych lokalach robiących bardzo duże ilości pierogów.