Aktualnie na każdej ulicy zobaczymy pizzerię. Pizzerie są we wszystkich, małych i dużych miejscowościach, dużo więcej jest włoskich knajp, aniżeli tych serwujących polską kuchnię. Jednak czy w każdej robiona jest pyszna pizza? Czy znalezienie perfekcyjnej pizzy jest proste? Co takiego powoduje, że pizza jest uznawana za dobrą?
Najważniejsze jest ciasto na pizzę
Pewnie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wyodrębniamy dwa typy ciast na pizzę – cienkie i grube. Spód cienki jest właściwy dla wzorowych włoskich pizz. Ciasto grube nasuwa skojarzenie tłustych amerykańskich pizz. Jedno i drugie ma swój urok i swoich fanów. Isnieje jedno ciasto na pizzę, którego nikt nie chce zjeść, to takie o konsystencji ciągnącej się podeszwy laczka. Takiego ciasta nie chcecie znaleźć w żadnej pizzeri.
Sos pomidorowy na pizzy też jest równie istotny
Sos pomidorowy to też jest niesamowicie decydujący komponent pizzy. Na pewno mieliście pecha i kupić danie, które nie miało go prawie wcale, tak, że nie chciało się tego jeść, ponieważ było wyraźnie niesmaczne. Najlepiej gdyby sos został przygotowany samodzielnie przez pracowników pizzeri. Powinien być zgęstniały, tak aby nie ściekał z ciasta. Wiedzcie, że oryginalne włoskie sosy mają bardzo dużo ziół takich jak bazylia i oregano, zawierają też w sobie czosnek i oliwę z oliwek. Nie można nałożyć go niewiele, ponieważ wtedy potrawa będzie sucha, ale nie należy też dodawać go za dużo, żeby ciasto nie opadło.
Wszystko o składnikach do pizzy
Jak wiele ludzi, tyle ulubionych wariacji pizzy. W pizzeriach, takich jak np. Coffee Time – najlepsza pizza w Kościerzynie, wielokrotnie zobaczymy bardzo dużo różnych możliwości tej potrawy. Można położyć na nią każdy możliwy składnik, zaczynając od standardowej pizzy z szynką i pieczarkami, aż po takie z kurczakiem, boczkiem, kiełbasą, podwójnym serem i chipsami. Przecież pizza powinna nam odpowiadać, a nie być oryginalna włoska.
Coraz częściej pizzerie stawiają na oryginalne i dobre jakościowo produkty. Kiedyś pizza z rukolą była niespotykana, teraz kupisz ją nawet w małych miejscowościach, takich jak Kościerzyna.
Jest jeszcze jeden produkt, który prowadzi do kłótni, a jest to oczywiście sos na pizzę. Jesteśmy przyzwyczajeni do zajadania się pizzą z sosem czosnkowym i ketchupem. I nie ma powodu do wstydu. Nie bądźmy zdziwieni, że włoskie pizzerie zaproponują nam do tej potrawy oliwę z oliwek. Przecież każda pizza jest inna, a Polak zawsze będzie miał inny gust i smak, nawet jeśli wszystkie restauracje będą serwowały makarony i pizze.
Podsumowując, nie ma pizzy doskonałej. Dla jednego powinna to być tradycyjna pizza włoska na cienkim cieście, sosem pomidorowym i rukolą, w dodatku skropiona oliwą z oliwek, a dla kogoś innego powinno być to grube ciasto z tuńczykiem, ananasem i podwójnym serem, a na to duża ilość sosu czosnkowego. Ważne jest odszukanie pizzeri, która spełni nasze oczekiwania, a taka z pewnością istnieje w Kościerzynie.