Obecnie w Warszawie można znaleźć wiele restauracji wietnamskich. Kuchnia wietnamska ma coraz więcej zwolenników, mimo to, że przegrywa z daniami chińskimi i japońskimi. Jakie wietnamskie dania warto zjeść w restauracjach w Warszawie? Tekst powstał dzięki uprzejmości baru orientalnego Orient Express z Warszawy.
Kuchnia wietnamska – najistotniejsze informacje
Najważniejszym czynnikiem, który zdefiniował dania wietnamskie jest przede wszystkim geografia regionu, z którego pochodzi. Wietnam położony jest w niedużej odległości od linii brzegu i rzek, dzięki czemu umożliwia dostęp do świeżych ryb i owoców morza. W Wietnamie uprawia się uprawiany jest ryż oraz liczne warzywa, dlatego dań wietnamskich. Wyjątkowo popularna jest mięso wołowe, czarny pieprz i inne przyprawy, które można znaleźć w większości potraw. Nie brakuje w nich także jajek czy makaronu. Kuchnia wietnamska uważana jest za najzdrowszą azjatycką dietę – wysoko plasuje się pod tym względem również w rankingu wszystkich diet. Dania wietnamskie spożywa się przy użyciu pałeczek.
Jakie smaki przeważają w daniach wietnamskich?
W kuchni wietnamskiej wyróżniają się dwa główne smaki – słodki i słony. Ten pierwszy pochodzi od słodkiego mleczka kokosowego, a drugi jest charakterystyczny dla ryb i chętnie używanego sosu sojowego. Większość dań wietnamskich nie jest skomplikowana. Zwykle spożywane są zupy na bazie pysznego oraz rozgrzewającego wywaru. W potrawach wietnamskich nie brakuje też pozostałych trzech smaków – ostrego, gorzkiego i umami. Dania są prawdziwą, różnorodną ucztą dla kubków smakowych.
Najczęściej wybierane potrawy wietnamskie – czego zdecydowanie dobrze jest spróbować
Do najpopularniejszych dań wietnamskich trzeba zaliczyć zupę Pho. Jej bazą jest mięsny bulion, a także makaron i dodatki. Zupa ma pozytywny, regenerujący wpływ na organizm. Inną propozycją na posiłek jest Cao lau, które składa się z makaronu, wołowiny, kiełków i wywaru. W restauracji można zjeść również smaczne sajgonki – roladki z mięsem i warzywami owinięte w papier ryżowy smażone na głębokim oleju. Popularna jest Cha ca, która składa się ze smażonych kawałków ryby i kopru. Jako przekąskę można zamówić Banh mi – bagietki wypełnione warzywami z mięsem.